1 juni 2014

Om tro





Hej vänner,

I dag fortsätter jag på temat Upplysning och idag ska det handla om tro, som är en av kvalifikationerna för att kunna nå dit, enligt det vediska sättet att se.

På engelska har vi orden belief och faith för att markera det vi på svenska kallar tro.

Belief handlar om försanthållande i form av de mentala strukturer som är fast i våra hjärnors medvetanden så att vi tar det för en del av vår verklighet. Vi går och lägger oss på kvällen i tro att vi ska vakna på morgonen därpå, men vi vet det faktiskt inte.

Ordet faith handlar mer om tillit till det som vi ännu inte har sett eller upplevt. Vi har en tillit till att Gud finns, en tillit till att vi kan nå Upplysning. Vi kan ha en tillit till att livet vill oss gott.

På sanskrit är ordet Shraddã, och anses vara en mycket viktig faktor i våra liv. Vi måste ha tilltro, tillit och tro på livet och dess trygghet, innehåll och mening. En ständigt tvivlande Thomas är inte lycklig.

Men, säger den vediska filosofin, tro får inte vara blind. Tro måste backas upp av intellektuell prövning eller bekräftas av egen erfarenhet. Om någon säger att Gud finns, men du inte har erfarit det, så tro det inte! Det säger min indiske filosofi-lärare Swami Yogeeshananda. Vi har fått våra hjärnor och vårt förstånd för att tänka själva.

Men - shraddã handlar alltid om en tillit till det som ännu inte är helt känt, det som redan är helt känt behöver man ingen tro för att omfatta med sitt förstånd. Jag behöver till exempel ingen tro för att förstå att jag har en näsa :-)

"Tro är den fågel som sjunger när gryningen fortfarande är mörk" säger den bengaliske filosofen Tagore. Även om fågeln inte har sett solen, så tror den att den snart kommer att gå upp.

Den sökare som har en liknande övertygelse som fågeln kan gå sin väg med beslutsamhet och i allt större omfattning erfara det som hen har tro till.

Tro gör det möjligt för oss att ta in det vi hör av skrifter, livet, Gud, andarna eller Universum med ett öppet vaksamt sinne. Tro stoppar inte ifrågasättandet och undersökandet av det vi hör. Tro uppmuntrar däremot sökaren att reflektera på och få insikt i sanningen. Därför är tro inte blind. Prövning gör den bara starkare så den kan kulminera i kunskap.

Utan tro kan sökaren inte sätta sitt mål och inte heller finna vägarna att nå målet. Hen kan också tvivla på sin förmåga att nå målet. Den utan tro förstör på så sätt sig själv.

Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar